Things I Could Do Without – X-mas Edition

http://www.unicef.org

Докато се чудех как да напиша този пост, без да звучи излишно емоционално, Jay от Two Women Blogging е казала всичко (заглавието на рубриката също го гепих от нея ;)), което има за казване:

[…] I don’t want to celebrate the capitalist Christmas. I don’t need a reason to foster acquisitiveness. I’m not interested in worshiping at the altar of consumerism, either.

[…] When Christmas is a Christian holiday, it is celebrated in homes and churches and parochial schools. Ministers and priests speak to their congregations of the deep meaning of sacrifice, of peace. Birth and mystery are celebrated and the light of faith is kindled. When Christmas is a Christian observance, it’s about something deeper and truer than DVDs and iPods and sales on cashmere sweaters.

[…] I’m not trying to force religious observance on anyone. If you’re not religious, that’s cool. If you want to dance in the woods at solstice, go for it. But let’s keep the religion in religious holidays, and the capitalism down to a dull roar.

~ оттук

В този ред на мисли: Не желая да разхождам Марулята в Мол-а, вместо в парка; нито да я снимам в скута на дядо Коледа, чиято единствена цел е да ме мотивира да купя поредната вещ, от която никой не се нуждае. Не желая да слушам месеци наред водещите новини за световната финансова криза, а после от „Часът на мама“ (предаване за майки, получаващи 220 лв. майчинство) да ми препоръчат да инвестирам в диаманти. Или нов автомобил. Не желая да слушам оплаквания от национален ефир колко са претъпкани магазините и колко е досадно, че човек не може да си избира на спокойствие. В този случай логичният въпрос е: „А ти къде си тръгнал и що чиниш там?“ и не ги ли е срам редакторите на новинитe да ме занимават с теб? Не желая таксиметровата шофьорка да ме пита дали съм „ходила да си напазарувам в Джъмбо“ и да ми разказва за многобройните Барбита на дъщеря си.

С две думи,

за Бога, спрете коледната порнография!

И Честито Рождество Христово на онези, които още помнят what this is all about.

Обичаме ви. Бъдете високи!

The Story of Stuff

„Вещите“ от Пол Греъм, виа Хейзъл

Advertisements

5 thoughts on “Things I Could Do Without – X-mas Edition

 1. За редакторите на новините дали не ги е срам – идея нямам. Можеш да ги попиташ. И кой редактор от какви новини пък би се заинтересувал от моето телефонче дори не искам да си представя. Ако обаче искаш да попиташ мен как празнувам аз Бъдни вечер, ще ти кажа. Празнуваме го по семейно, само двете с майка ми. Нареждаме трапеза с постни ястия и питка, която мама меси и е много вкусна, и в която слагаме сребърна паричка за здраве и берекет. Прикаждаме първо трапезата, после иконостаса, накрая целия дом. Преди да седнем на трапезата, казвам „Отче наш“. И после вечеряме на свещи и на светлината от кандилото. Така сме празнували винаги, още когато къщата беше пълна и останалата част от семейството ни не се бе пренесла в един, както казват, по-добър свят. Спомняме си за всички, за татко, за маминка и дядо, за вуйчо ми… Сега като пиша за това, ми засяда буца на гърлото…

  Коледа за мен не е някакъв олтар на капитализма и на консуматорското общество, а е прекрасен семеен празник. Ако човек не желае да празнува нещо, ако иска винаги да е напреко на всичко, винаги би могъл да си намери оправдание. За мен Коледа е топлина, ухание на погача и извор на любов. А ако на някого му се вижда срамно това, че някой е подарил някому подарък – проблемът е изцяло негов. За мен например едни от най-щастливите години в живота ми бяха, когато вярвах в Дядо Коледа и го очаквах с нетърпение. И е хубаво да има Дядо Коледа и да се вярва в него. Не защото така се подкрепя презряното консуматорско общество, а защото се дава живот на мечтите. Що за живот живеят хората, които не умеят да мечтаят, които не знаят как да се радват, които се пазят от подаръци, за да не подкрепяли капитализма? Слава Богу, не познавам лично такива.

  Честито Рождество Христово и на многая лета.

 2. Джийзъс!!!

  Значи, преди да се зачудиш що за коментар е тоя, искам да ти кажа, че в блогът ми постът ти ми се беше пингнал на две места: в последния ми пост, в който се радвам, че ми подариха телефонче за Коледа и веднага след него в статията за Весела Банева. Тъй като аз не видях пинга във втората статия, останах, с меко казано, смесени чувства. След това чак видях и втория пинг, и мистерията беше разбулена. Махнах пинга от грешния пост и оставих само този в правилния. Изобщо не доумявам как се е получило, досега такива грешни пингове не съм получавала.

  Енивей, Весела Коледа и щастлива Нова година, а бебочето да не слушка много, щото иначе ще е скучно! 😉

 3. Марфооо… мерси за уточнението :)))
  И добре дошла.
  Да си го ползваш със здраве телефончето, то лошо няма и не това ми беше идеята, нали разбираш 🙂

  Хехе, и аз това винаги им пожелавам на хората, непослушни деца, а те сигурно ми се чудят, ама нали трябва да е весело. Пък ние у дома винаги сме били трима и никога не ставаше скучно. Ще видим… след някоя година да поработим за братче 😉

  Честито Рождество! (и съжалявам за причинения дискомфорт, ама и аз бая се сконфузих)

 4. след коментара на Марфа забравих за какво си писала …
  много ми хареса постът ти. Това исках да кажа. Съгласявам се с него и го подкрепям. Мисля и като Марфа, че няма нищо лошо в това да се казва, че този ли онзи дядо носи подаръците. Аз, лично, не помня да съм страдала, че нямало дядо Мраз, щото бях оп това време и затова не виждам лошо да казвам на дъщеря си „виж дядо Мраз“. Дори тази година й подарихме подаръците няколкодена преди празника и без дядо МРаз. Не знам дали е правилно, важното е детето да се кефи. Тя все още е на две и й пука на жилетката има ли или няма такова чудо като дядо Мраз или баба коледа. Нали вижда кой купува играчките 🙂

 5. Постът е готин (много страст си вложила 😉 ).
  Няма да пиша ние какво празнуваме, че много хора ще ни се нахвърлят. Но определено няма връзка с истерията, която обхваща всички. И наистина, и аз не разбирам за какво е тоя зор: нали беше важен жеста на любов и внимание!?!…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s