Първи срещи с бебето :)

Текстът е публикуван в сп. МАМА 4/2009

Добре е общуването с бебето да започне още преди раждането. Дори и терминът пренатално възпитание да ви плаши, всъщност става дума за нещо съвсем просто. През втория триместър от бременността повечето сетива на вашето бебе са достатъчно развити, за да приемат информация и да я предават към мозъка, където се образуват първите синаптични връзки. Сигурно сте забелязали, че някои от действията и емоциите ви се отразяват на бебето и то откликва по някакаъв начин – става спокойно или неспокойно, протяга се плавно или се бунтува и обикновено не остава място за съмнение дали сте предизвикали неговото доволство или неодобрение.

Това е основата на общуването помежду ви. Вслушвайте се в реакциите на своето бебе. След 19 г.с. слухът му е достатъчно развит и то започва да чува. Експериментирайте с музиката – споделете любимата си музика с помощта на големи слушалки, които обхващат корема ви, но внимавайте със силата на звука. Твърди се, че малките човеци харесват особено много класическата музика, но понякога се срещат и бебета-рокери. Ако излагате корема си на слънце, светлината ще прониква през коремната стена и ще го озарява. Когато поставите ръката си на корема и го погалите, то най-вероятно ще откликне с помръдване или малък ритник: “Здравей, мамо!”. Ароматните молекули в храната ви променят вкуса на околоплодните води и достигат до вкусовите му рецептори.

И ето, че са поставени основите на общуването. Ако се чувствате уверени във връзката с бебето, ако сте му говорили и сте се вслушвали в отговорите му преди да се роди, първите мигове след раждането ще бъдат просто естествено продължение на тази комуникация. Вие вече се познавате и можете да го посрещнете така, както се посреща скъп човек след дълго пътуване. Няма да имате нужда от напътствия, защото инстинктът е по-силен от всеки “умен” съвет. Ако раждането е било леко, сама ще протегнете ръце да го докоснете, да го прегърнете, то ще чуе гласа ви и вероятно ще спре да плаче, защото ще го познае.

Помолете да поставят бебето по корем върху корема или гърдите ви веднага след като се роди, още преди да е прерязана пъпната връв. Трябва да му сложат шапчица и да го завият, за да не губи топлина. Хормонът окситоцин, често наричан “хормон на любовта”, който предизвиква и поддържа контракциите по време на раждането, стимулира и притока на кърма. Приласкано от топлината на тялото ви, то ще чуе успокояващия ритъм на сърцето ви, който е отмервал секундите на вътреутробния му живот. Колкото и невероятно да ви звучи, вашето безпомощно, току-що родено бебе ще направи усилие да пропълзи до гърдите ви и да засуче. Това е моментът да го сложите на гърда. Родените по естествен път бебета имат период на будност приблизително два часа след раждането, през който сетивата им са заляти с цялата информация на непознатото. За пръв път изпитват студ, за пръв път виждат директна светлина, за пръв път звуците са толкова силни и отчетливи. В този момент те се нуждаят от единственото познато нещо в новия, голям, объркващ свят – от вас.

Дръжте бебето близо до себе си, докосвайте го, подайте му пръст и то рефлекторно ще го обхване с миниатюрната си ръчичка, като малко маймунче. Говорете му тихо, кажете му колко много се радвате, че вече е тук, колко дълго сте го чакали, кажете му, че вие сте неговата мама и винаги ще го закриляте, че не трябва да се чувства уплашено и скоро ще свикне с живота извън утробата.

Ако обстановката в родилния дом не позволява този “лукс” и ви донесат бебето почистено и облечено, докато още сте на родилната маса или си почивате в леглото, помолете да го гушнете и му говорете. Дори да плаче, когато чуе гласа ви, то ще ви познае и ще притихне. Освен че ранното поставяне на гърда ще стимулира слизането на кърмата, а дори няколко капки коластра са изключително ценни за бебето, защото му осигуряват имунна защита, когато се сгуши до гърдите ви, бебето ще чуе ударите на сърцето ви и ще се почувства приютено.

Таткото също не бива да бъде изключен от първите мигове на новия живот. Тази промяна засяга и него, тя ще се отрази на отношенията ви, ще пренареди всичко, което досега сте наричали свой живот. Помогнете му да бъде съпричастен. Не го изолирайте дори да се чувствате изцяло завладени от връзката си с бебето. Ако желае, може да пререже пъпната връв. Сигурно ще запечата в снимки първите глътки въздух и усмивката върху лицето ви. Може да поеме бебето, да помогне на акушерките да го завият и да ви го подаде. После можете заедно да му се порадвате, докато то присвива очички и се ориентира в обстановката. Използвайте пълноценно тези будни мигове, защото те ще са първото, което ще се запечата в подсъзнанието на вашето дете. Те са първата му среща със света, който отсега нататък ще бъде негов дом и от тях може да зависи доверието му в живота и във вас, неговите родители.

За бебето е най-добре да не се отделя от вас в часовете и дните след раждането. Ако имате възможност да бъдете заедно в една стая, дръжте го близо до себе си и го кърмете на поискване. Бързо ще се научите да разпознавате кога иска да суче. То ще започне да прави сукателни движения във въздуха и да върти главичка, търсейки гърдата ви. Не го чакайте да се разплаче, това е къснен признак, че е гладно. Кърменето на поискване ще стимулира слизането на кърмата ви, но и ще му даде увереност, че вие сте до него, когато се нуждае от вас. Информирайте се предварително какви са техниките за правилно поставяне на гърда, за да не се разранят зърната ви от честото и продължително сукане. Новородените бебета, чиито потребности от храна и майчина ласка са задоволени, рядко плачат. Вероятно бебето ще спи през по-голямата част на денонощието – до 20 часа, което ще даде и на вас възможност да си починете. Можете да го държите в малко легълце близо до леглото си, но ако имате възможност и ви е приятно, можете да го вземете в своето легло и да го поставите да спи по корем на гърдите ви. Не се притеснявайте, че ще падне, вероятно ще прекарва много часове неподвижно, унесено от ритъма на дишането и равномерните удари на сърцето ви.

Ако бебето не е в една стая с вас, защото това е невъзможно в избраната от вас болница, вероятно ще ви го носят да го кърмите на всеки три часа. Използвайте това време пълноценно, говорете му нежно, кажете му, че скоро ще сте у дома и повече няма да се разделяте, че ще се грижите за него и че сте неговата майка, въпреки че в момента не можете да сте непрекъснато заедно. Дори и това да ви се струва странно и бебето да не разбира какво точно му казвате, то ще “получи посланието”, интонацията и мелодията на гласа ви ще го успокоят и ако всичко е минало нормално, много скоро действително ще сте заедно у дома.

Ако бебето ви има нужда от по-интензивни лекарски грижи или просто е малко и трябва да престои известно време в кувьоз, за да се стабилизира, използвайте всяка възможност да го посещавате и да си общувате с него. Говорете му, разказвайте му как го чакате да оздравее, за да можете да го вземете у дома, докосвайте го, галете го нежно. В някои неонатални интензивни отделения в България вече се прилага така наречената “кенгуру-грижа”, при която голичкото бебе се слага по коремче върху гърдите на майката и тя изпълнява ролята на “жив инкубатор”. Много изследвания сочат, че децата, които са имали възможност да получат кенгуру-грижи от своите родители, са се възстановили по-бързо, имат по-кратък болничен престой и по-малко дълготрайни увреждания.

Между вас и вашето бебе няма тайни. Съвсем до неотдавна вие сте били едно и сега тази връзка продължава, макар и в друго измерение. Можете да му кажете всичко, можете да му разкажете как сте го чакали, как се е родило, а може и нищо да не му казвате, да му пеете, да му тананикате, да му пускате музиката, на която е реагирало положително, докато е било в утробата ви и то ще се успокоява. Не ставайте жертва на предразсъдъци и суеверия, че не бива да се изрича колко е красиво и прекрасно вашето бебе. То наистина е такова! И ако имате желанието да му го кажете, няма нищо по-естествено от това.

Много майки се питат дали е удачно роднини и приятели да посещават бебето още в родилния дом и през първите дни у дома. Ако бебето ви е доносено и здраво и не се налагат по-специални грижи за неговото здраве, то няма нужда да бъде предпазвано прекомерно от среща с други близки хора. Все пак, преценете дали вие се чувствате комфортно и дали имате желание да посрещате гости. Някои майки предпочитат да прекарат първите дни в уединение с бебето и таткото, други нямат търпение да го покажат и споделят с целия свят, защото то е толкова изумително и сладко. Вслушвайте се в себе си и постъпете така, както ще се чувствате най-добре. Здравият разум е достатъчен, за да предпазите крехката имунна система на бебето – гостите ви трябва да са напълно здрави, да си мият ръцете и да не целуват бебето. Спокойно могат да го подържат, ако сте склонни да им разрешите.

Не се тревожете прекомерно, запознанството с бебето е естествен процес, макар и много вълнуващ за младите родители. Не правете нищо, което поражда у вас напрежение, а само онова, което ви кара да бъдете спокойни – тогава и бебето ще е спокойно. Малките хора имат удивителни сетива за емоциите и състоянието на родителите си и откликват на тях почти огледално. Ако бебето ви е здраво, не позволявайте на никого да се намесва в общуването с него, колкото и добронамерен да е той. Вие сте неговата майка, то е живяло девет месеца под сърцето ви и вие инстинктивно ще знаете как да постъпите. Не робувайте на правила и не позволявайте на околните да ви създават чувство за вина, ако изберете да не ги слушате. Много неща могат да предизвикат спор през първите дни от живота на бебето и всеки ще има мнение, което вероятно ще се различава от вашето. Поставете ясни граници, без да наранявате чувствата на близките си. Обяснете им, че оценявате тяхната добронамереност, но решенията за отглеждането на вашето дете ги вземате вие. И не на последно място – не се страхувайте от вашето бебе. То изглежда малко, крехко и беззащитно, но в действителност далеч не е толкова “чупливо”, колкото ви се струва.

Тези първи дни никога няма да се повторят – насладете им се докрай. Няма нищо по-важно от това да поставите основите на една стабилна връзка с вашето дете, която се гради на много нежност и взаимно доверие.

Реклами

One thought on “Първи срещи с бебето :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s