Световни практики: Родилната къща

das_koeniginzimmerВ много държави по света съществува легална, регламентирана алтернатива на болничното раждане. Нарича се “родилна къща” или “родилен център”. В тези центрове работят акушерки, които имат право да водят раждане или да асистират на раждане в отсъствието на лекар, при условие, че родилката и бебето са здрави, бременността е следена и е протекла нормално, както и че не се очакват усложнения по време на самото раждане. Обикновено центровете имат договорни отношения с намираща се в близост болница, която може да поеме майката и бебето в случай на нужда. Транспортът до болницата се осъществява в рамките на 10-15 минути. Също така съществува възможност да бъде повикан лекар на място. Статистически данни сочат, че извънболничните раждания не носят по-голям риск от усложнения от болничните – вероятно поради внимателния подбор на “кандидатките”.

Какви са предимствата на родилната къща?

– По време на бременността бъдещите родители посещават на място курсове за подготовка за раждането. Те познават обстановката и екипа, имат възможност да изградят отношения на доверие и взаимно уважение и знаят, че акушерките са запознати с желанията им как да протече раждането и ще се съобразяват с тях в рамките на възможното. От емоционална гледна точка това означава по-малко страх и повече положителни емоции, което се отразява благотворно върху хода на раждането, тъй като емоционалната компонента влияе върху възприятеието ни за болка и хормоналното равновесие на процеса.

Обстановката е уютна, домашна, липсва усещането за болничен хлад и стерилност. Това предразполага партньорите да се отпуснат максимално, за да преживеят съзнателно раждането на детето си.

Има на разположение достатъчно пространство, в което родилката да се движи, без да смущава никого. Стаите са оборудвани с различни помощни средства – топки, възглавници, окачени на тавана въжета, вана. Акушерките владеят широк диапазон от немедикаментозни техники за облекчаване на болката от контракциите: акупресура, акупунктура, ароматерапия, хомеопатия, масаж и техники за релаксация.

Извънболничните раждания протичат с минимален брой медицински интервенции и външна намеса в естествения ход на процеса. Ако състоянието на майката и бебето го позволява, те не се ускоряват с цел да се вместят в графика на персонала. Екип от две акушерки асистира на раждането от начало до край, колкото и дълго да продължава то.

Майката, таткото и бебето могат да се приберат у дома 4-6 часа след раждането. Там за тях се грижи друга акушерка от екипа, която ги напътства и по въпроси като кърмене и грижи за бебето през следващите няколко седмици.

Бебето се ражда в уютна атмосфера, като целта е родилната травма да бъде възможно най-малка. Стресът за сетивата му е сведен до минимум, светлината и звуците са приглушени, то има възможност за незабавен физически контакт с майката, рутинните процедури по мерене, теглене, къпане се провеждат едва след като е получило възможност да се адаптира и да засуче.

mediterranes_geburtszimmerРодилните къщи и центрове са подходяща алтернатива за онези жени, които имат доверие в естествените механизми на природата и искат да посрещнат новороденото си дете в уединение и спокойна атмосфера, както и за онези, които имат конкретни (често малко нестандартни) представи за раждането, които не могат да бъдат удовлетворени в “стадартната” болнична обстановка. Освен това те дават на акушерките възможност да поддържат живи традиционните практики на професията си.

Материалът е публикуван в сп. МАМА 4/2009

Реклами

One thought on “Световни практики: Родилната къща

  1. Къде са те, къде сме ние! Защо ли в България човешката енергия се пилее, за да се борят лекарите с природата, а не да й помагат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s