Един политически некоректен постинг, в който главно действащо лице е г-н Николай Бареков

(следното по никакъв начин не изразява официалната позиция на сдружение „Естествено“, а само моята лична такава)

Николай Бареков не си пише домашните. Не че това изненадва някого, който от време на време сутрин пуска битиви-ту. Г-н Бареков често е плачевно зле подготвен за темите в предаването си, но въпреки това напира за изява. Както и тази сутрин: „За или против секциото„.

Уважаеми господин Бареков, вие разбирате от раждане, колкото аз от ядрена енергетика. Въпреки това живеете с идеята, че сте незаменим за българския национален ефир и това ви дава правото не само да демонстрирате шокиращото си невежество, но и да се държите грозно, неуважително и пренебрежително с гостите си, като им изяждате ефирното време с безсмислени празни приказки и безотговорно отношение.

„За или против секциото“? Абсурдно е да поставите подобна тема. Дори и да приемем, че я поставяте не вие, а сценаристите на предаването, абсурдно е тя да бъде одобрена в този й вид. Секциото е хирургическа интервенция с ясни (или не толкова) показания и никой нормален човек не може да бъде „за“ или „против“. Секциото понякога е животоспасяваща операция. Можете да поставите въпроса кога и какви са показанията за оперативно родоразрешние, но не можете да си позволите подобен опростенчески и почти просташки подход към толкова важна тема. Обиждате и подценявате зрителите си. Раждането не е сензация, а вероятно най-важният и съкровен момент в живота на майките и техните деца. Вие обаче бързате да споделите преживяванията си от казармата. Повярвайте ми, двете нямат нищо общо. И фактът, че механично повтаряте изтъркани фрази в прайм тайм-а на българския национален ефир, говори много зле за вас. А би трябвало да е ясно – вие никога не сте раждали, няма и да раждате. Вие не знаете какво представлява раждането дори откъм теоретичната му част. И след като не сте подготвен, трябваше да си мълчите и да оставите Антон Хекимян да си върши работата. (Той, впрочем, нееднократно е доказвал, че я върши много по-добре от вас.)

Секциото е коремна операция, която носи всички рискове на оперативна намеса за майката, вкл. смърт. Не знам кой ви е подвел да смятате, че това е „цивилизован начин на раждане“, а мястото на естественото раждане е някъде назад в Средновековието. Не знам откъде сте си формирали мнението, че едно дълго раждане е задължително мъчително за майката и бебето и затова няма нищо по-добро от това да се сведе до кратка оперативна интервенция. Не знам дали са ви рязали коремните мускули със скалпел, за да си позволите каквото и да е било изказване по въпроса.

Господин Бареков, вие сте лично отговорен за разпростиращата се дезинформация сред зрителите си. Вие не правите разлика между дирижирано и активно раждане, между асистирано и неасистирано домашно раждане (иначе никога нямаше да ви хрумне идиотската забележка как в САЩ всички си раждали по домовете), вие просто робувате на предразсъдъците и манията си за величие. За съжаление ги натрапвате на многобройната си аудитория всяка сутрин. Позволявате си да прекъсвате гостите, които за разлика от вас имат познания по въпросите, които поставяте. Не знам какво правите вечер, но очевидно не се готвите за предаването на следващата сутрин. Мятате зле рисърч-нати полуистини в един казан, разбърквате и се радвате на фурора.

Ние вече отдавна не ви харесваме и не ви приемаме насериозно, господин Бареков. Go home.

Реклами

21 thoughts on “Един политически некоректен постинг, в който главно действащо лице е г-н Николай Бареков

 1. Neeee, ne „go home.“ Go fuck yourself.

  I bez da sym gledala predavaneto se vbesih, kato znam za kakva arogantnost stava duma.

 2. Не съм го гледала от доста време, но виждам, че няма никаква промяна. Благодаря за хубавата публикация.

 3. Ами, kanew, то това не е от добро – да предпочетеш неасистирано домашно раждане пред такова в присъствието на медицински персонал и модерна техника. Правете си изводите.

  Иначе изрично държа да подечертая, че „Естествено“ НЕ ПОДКРЕПЯ НЕАСИСТИРАНОТО ДОМАШНО РАЖДАНЕ И ГО СМЯТА ЗА РИСКОВО В БЪЛГАРСКИТЕ УСЛОВИЯ, в които няма регламентирана законова база за домашните раждания, нито адекватна инфраструктура в случай на настъпване на усложнения.

 4. Ами, Yana, от това се безпокоят руските лекари. Вероятно по техните болници е лудница.
  По реда -аз, сестра ми и брат ми сме се родили във Варна, вкъщи, на един и същ креват и в една и съща стая. Но това е било през 30-те и началото на 40-те години.
  Моята дъщеря, през 70-те години се роди в Кайро с секцио. Лекарят ми обяснява цял час, че операцията е необходима за да се спаси и майката и детето. Дадох съгласие и всичко беше наред.

 5. Вероятно по техните болници е същото безхаберие и корпуция като по нашите.
  Казвам „вероятно“, защото не съм осведомена, но имам причини да го предполагам.
  Иначе аз познавам доста момичета, които родиха децата си вкъщи през последните няколко години, до една без усложнения, но това не значи, че го препоръчвам като начин на раждане за широката аудитория. Обаче шапка им свалям. За много неща.

  А това е именно разликата, че някой е положил усилието в продължение на час да ти обясни нещо. В България всеки гледа нищо да не обяснява, за цял час да не говорим.

 6. Малко офф топик, но шапка ти свалям за умението да отстояваш позицията си – с най-точните и ясни думи право в целта.

 7. Браво, Яна!
  Нито една нормално мислеща жена няма да предпочете операция. Естественото раждане си е просто ЕСТЕСТВЕНО. Моето мнение /на жена, родила с много обич преди 23 години един ejjjik:))/ е, че в момента да родиш със секцио по желание е демонстрация на пари, на превземки, на глезотия и мода на кифлите. Съвсем друго е животоспасяваща майката и бебето операция.
  А колкото до Барека – отмини го…
  Жалкото е, че си има аудитория.

 8. Yana,
  spot on !! As usual !!

  For some reason I do not seem to be able to watch the video, it stops after the 5th minute or so. Don’t even know if Iva gets to say whatever.
  But please ,do not just leave it in your blog. I know lots of thinking people participate in it, but please send it off to the larger media if you could.
  Or am I overly enthusiastic, forgetting that you guys are in BG and fighting the ignorant, arrogant / semi illiterate type of people representing the media ?

  Very dissapointing, but your blog does make a difference and makes me feel hopeful about the future.
  Talk to you soon.

  Svetla, UK

 9. Отдавна не гледам сутрешния блок на Бтв поради една единствена причина и тя е Бареков… Нелепите му изказвания и елементарната му култура отдавна ме загубиха като зрител. А относно темата – ти го каза точно на място.

 10. Гледах само половината видео.

  Чувала съм и съм чела жени да казват, че секциото е „цивилизован начин на раждане“ и естественото раждане е от Средновековието. Тя нямало да ражда като баба си на нивата. Така че, предполагам, Бареков просто повтаря каквото е чул, по типичния си неприятен начин. „За и против“ е обичаен медиен (и не само) начин да се третира кой да е проблем. Наскоро четох статия против осиновяването – разни хора…

  Факт е, че има лекари, които препоръчват секцио при неясни показания (цитирам). По мое време имаше разлика в заплащането, секциото беше по-скъпо, сега последно в „Токуда“ и двата вида раждане били на една цена. Факт е, че наистина има жени, които се страхуват от естественото раждане и избират секциото като по-лесния начин. Мои приятели ми обясняваха, че секциото и за бебето било по-добрия начин, защото иначе се травмирало (!)

  Раждането е преживяване, свързано с болка и опасност и медикализирането му е разбираемо. Свръхмедикализирането му обаче – не. Да, бъди в болница под лекарско наблюдение, но без системи за усилване на контракциите. Да, нека се гледат сърдечните тонове на бебето, но да не се прилага епизиотомия безразборно.
  Да, нека се зашиват родилките, но да не се дават лекарства за по-бързо изхвърляне на плацентата.

  Инеча съм съгласна, че секциото е животоспасяваща операция. В моя случай животоспасяваща беше вакуумната екстракция.

 11. Отдавна не гледам Бареков, поради всички посочени причини.

  Гледах записа на предаването и във връзка с коментарите искам да кажа, че има и друго насадено мнение – че едва ли не, особено ако раждаш в частна болница, задължително ще те накарат или принудят (с наплашване) да родиш с операция. Това лично мен много ме беше стресирало. Държах да родя натурално и таткото да е до мен. В държавното АГ татковци не пускаха, в частното се страхувах да не ме принуждават да родя с операция… В един момент бях твърдо убедена, че ще си раждам сама вкъщи. Ама наистина!

  В крайна сметка родих точно както исках, макар че заплатих за това в частна болница. Вярно, много жени родиха там със секцио, но ако не е било необходимо, са можели да отстояват позициите си. На мен дори една дума не ми казаха за друго, освен за естествено раждане.

 12. По-тихо!
  Пределно добре знам, а и не само аз, че много от най-нахъсаните пропагандатори на естественото раждане и особено онези няколко жени, които „геройски“ родиха неасистирано по домовете си, всъщност имат радикални възгледи по много други въпроси – хранене, ваксини, лечение, т.е. въобще не са представители на общественото мнение.
  Някои от тях разбират „естествено“ раждане в болницата като такова, при което акушерката и лекарят не трябва да казват и пипат нищо…за разлика от „дулата“, след това трябва да им дадат плацентата, за да си я замразят във фризерите (опитвам се да не се замислям за какво ще изполват – питайте тях) или както предложи Росица Божкова в ефир преди година – плацентата да си остане свързана с бебето, докато изсъхнела пъпната връх. И не – това не си го измислям – всичко е прочетено и чуто от същите тези хора. Ако пък това не е не само средновековно, ами примитивно! Едва се въздържам от думата „фанатици“. Ама, моля ви се, нали раждането има и духовна страна, нищо че повечето от тези хора нямат и бегли познания за физиологичната страна на раждането, камо ли да знаят, че има точно определени показания за секцио. Иначе добре наизустяват и повтарят до болка едни и съща неща. И се замислете дали преекспонираната „духовност“ всъщност не е духовна бедност…

  Само преди 5-10-15 години на мода беше секциото и май все още е така. А търсенето определя предлагането. Пък и щом все още е популярно, значи има защо да го предпочитат жените. Освен това съвсем не на всеки се предлага секцио.

  И какво толкова е станало като единици са родили в къщи? Голямо чудо! Така жените са раждали хиляди години с тази разлика, че ако сега стане усложнение при раждането, пак ще им помогне чичо доктор и после ще мрънкат как неуместно се бил намесил. А нека да замълчим и по въпроса, че доста от посветените на каузата „естествено“ всъщност са родили със секцио със или без показания. Мога и да допусна, че тогава са били категорично „про-секцио“.

  Раждайте си в къщи, в планината или където желаете асистирано или не, но не натрапвайте безогледно възгледите си и не отричайте правото на хората да избират как да родят, било то с обезболяване или със секцио.

  Или най-вероятно, ако нямате каузата „естествено“, няма да има какво друго да правите? Освен да родите по още едно дете неасистирано и след това да предъвквате историята още десетки години по форуми и женски предавания.

  А пък на следните твърдения и обвинения към Бареков:
  „плачевно зле подготвен“, „вие сте лично отговорен за разпростиращата се дезинформация“, „вие просто робувате на предразсъдъците и манията си за величие“ мога да потвърдя, че това всъщност се отнася точно за отбора на „естествените“.

  Иначе чакам с нетърпение предаването „Часът на мама“ на 2 юни, за да се посмея. Контрастът между ниското ниво и големите претенции е винаги смехотворен!

  ––––––––––––––––––––––––––-

  Одобрявам този коментар с резерви, защото се отклонява от темата. Както вече неведнъж подчертах, сдружение „Естествено“ НЕ ПОДКРЕПЯ НЕАСИСТИРАНОТО ДОМАШНО РАЖДАНЕ.
  За сметка на това аз подкрепям свободата на идивида да взема решения за собствения си живот, стига да е в състояние да носи отговорност за тях.

  Никой никого не агитира как да ражда и как да си гледа децата. Просто се споделя информация, която може да помогне на някого в избора. Полуинформираните решения рядко са най-добрите.

  Така или инче, трябва да признаем, че „риск“ винаги съществува, незабисимо от начина на раждане, както съществува риск да ти падне тухла четворка на главата на улицата. Не е да не се е случвало.

  Въпреки че на мен лично Роси ми е силно симпатична, тя не е член на сдружение „Естествено“ и не отразява неговите възгледи. Иначе не виждам нищо лошо плацентата на бебето да се засади в корените на младо дръвче. Напротив, харесва ми символиката на ритуала.

  Както казах в „Часът на мама“, според мен е необходимо да намалее търсенето, а не предлагането, затова е важно да се предлага информация, а не да се налагат квоти от МЗ. Не знам защо представянето на информация се приема за агитация.

  Аз съм родила със секцио, но ни най-малко не съм про-секцио, поне за себе си. Просто бях поставена в ситуация без особен избор. Ето затова отстоявам каузата на „Естествено“ – защото желаещите да родят с цезарово сечение имат избор, но аз нямах възможността да родя естествено (но активно) в България.

  Повечето раждали вкъщи момичета, както и привържениците на активното раждане, имат доста добри познания за физиологията на раждането, изумително добри за немедицински лица, бих казала. Аз самата съм лекар, но не съм само и единствено лекар, както не съм само и единствено майка. Имам си предостатъчно занимания и не скучая. За второ дете ще се замисля, когато положението с майчиното здравеопазване в България се нормализира дотолкова, че да имам възможност да родя нормално, активно И асистирано, без да ме обиждат и без да проявяват неуважение към позицията ми.

  – Яна

 13. Бояна,

  обръщението ми беше във второ лице, множествено число, така че не визирам конкретно Вас, а групата „естествени“.

  „За сметка на това аз подкрепям свободата на идивида да взема решения за собствения си живот, стига да е в състояние да носи отговорност за тях.“
  А да взема решение за живота на децата си? Тук не мога да се съглася. Животът на децата се защитава от държавата и то дори в обществата с най-много социални свободи. Ето защо, освен че раждането у дома противоречи на българските закони, но и стигне ли се до увреждане на детето, то родителите ще си носят съдебната отговорност.

  Първо, нека да избегнем неуместните сравнения с тухли четворки, когато говорим за рискове от различни интервенции.
  Второ, твърдите, че споделяте информация, а не агитирате – но защо a priori приемате, че бременните са полуинформирани? Много от тях са достатъчно информирани, за да усетят крайността в схващанията на „Естествено“.
  Трето, проследявайки представянето на въпроса конкретно в „Часът на мама“ и хората, които се изявяват в него, всъщност не разбирам защо недоволствате, че каузите на „Естествено“ се приемат за крайни (и често като синоним на неасистирано домашно раждане-няколкото родили така са много активни във форумите, посветени на „естественото“ раждане).

  Като лекар трябва да се научите да отсявате фанатизма и да представяте нещата наистина обективно на обществеността, за да ви симпатизират. Повечето българи все пак са интелигентни и мислещи хора.

  Съжалявам, че трябва да го кажа, но моето дълбоко убеждение е, че зад представянето на информация конкретно от „Естествено“ прозират много по-дълбоки екстремистки и мрачни тенденции. Мога да го докажа с много примери. И не мога да повярвам, че не го виждате, освен ако Вие сама не ги споделяте. Ето защо изявите на „Естествено“ са тенденциозни и на практика недемократични, а насочващи към точно определен избор.

  Като лекар, запознат с немската практика, много добре знаете, че там доверието е двустранно и раждането до голяма степен е „дирижирано“, като активно се следи състоянието на бебето, родилката и динамично се променя и стратегията. А жените от „Естествено“ не желаят въобще да се доверят на лекар или акушерка, а нека да признаем, че има достаъчно много чудесни специалисти и в България. „Естествените“ отиват дори в болницата с убеждението, че всичко знаят и с арогантното отношение „Няма да ми се бъркате“, като дори отказват да се мониторира сърдечната дейност на плода.

  Дори жена, която е родила „естествено“ в българска болница (не си спомням името й – „Часът на мама“ – 26.11.2008 г.) не се посвени да осмее специалистите, които всъщност през цялото време са се съобразявали със желанието й – „нямаше никакви упойки, нямаше никакви химии“ – тук прозира и друго схващане на „Естествено“ – че обезболеното вагинално раждане не е естествено…Освен това същата дама започна да разсъждава, че един високо-квалифициран специалист не можел да се „изяви“, ако жената ражда неасистирано…Това е късогледо, грубо и невъзпитано, особено ако лекарката в нейния случай е изпълнила всяко нейно желание. Предполгам, че ако въпросната лекарка е гледала предаването, би се обидила много от несправедливостта в думите.
  В същото предаване председателката (!) на сдружението „Естетствено“ Олга Дукат също засили в мен усещането за необективност, крайност, фанатичност. Обясненията и доводите й бяха твърде повърхностни, за да бъдат приети сериозно.

  „…Без да ме обиждат и без да проявяват неуважение към позицията ми“ – конкретно във Вашия случай, съмнявам се че някой Ви е обиждал. Като цяло уравновесените и спокойни жени могат да си извоюват хубаво отношение, като също не обиждат и не проявяват неуважение към позицията на специалистите.

  По отношение на бебетата, родени със секцио – позицията на „Естествено“ трябва да се поизчисти от измислици и да покажете доказателства за твърденията си. Според мен, ако има някакъв риск за тези деца, то той е строго перинатален. По-късно те си се развиват съвсем нормално и Бояна, недейте да агитирате хората че бебето Ви изоставало в развитието си, защото било родено със секцио, защото това не може да бъде причината. Познавам много бебета, родени със секцио, които са вече ученици – развитието им беше съвсем нормално, бяха и си остават умни, здрави, красиви и успяващи деца, такива каквито и са родените вагинално.

  В заключение, обективното и освободеното от презрение и арогантност представяне на фактите е единственият път към успеха на една мисия.
  Според мен така поставените цели и виждания на сдружението „Естествено“ не само няма да постигнат успех, но ще настроят обществото и лекарската общност срещу споделящите тези схващания, защото „естествените“ показват, че не са склонни към толерантност и диалог.

  Един съвет от мен – координирайте позицията си в „Естествено“ по основни въпроси, например активното раждане в болница трябва ли да е асиситирано или неасиситирано, домашното раждане трябва ли да е асистирано или не? Защото няма нищо лошо в ЦИВИЛИЗОВАНОТО домашно раждане – така като е в Англия, Холандия – АСИСТИРАНО с акушерка с необходимите инструменти и медикаменти, готова да реагира във всеки момент на нежелани обрати в раждането. В българския вариант, както го наблюдавам до този момент, домашното раждане е наистина примитивно.

  Все пак с голямо нетърпение очаквам предаването “Часът на мама” на 2 юни и Вашето участие там. И ще гледам съвсем сериозно какво ще кажете – като лекар – представител на „Естествено“. Това ще оформи окончателно не само моето мнение.
  Защото да си лекар, е не само привилегия, а и отговорност. Това важи не само за акушер-гинеколозите, а и за тези, които застават в ефир и защитават дадена кауза. Нали така?

  ========================================================

  Отговарям вкратце по някои точки, които ми се струва важно да бъдат изяснени.

  1. Не разбирам защо отново се намесва раждането у дома, след като многократно подчертах, че „Естествено“ като сдружение (юридическо лице) не подкрепя неасистираното домашно раждане, а асистирано такова в България все още не е възможно. Ерго, „Естествено“ като сдружение не подкрепя домашното раждане при сегашната законова уредба. Точка.
  Какво мислят по въпроса (за себе си) отделните членове на „Естествено“ е тяхно лично мнение. Аз не бих родила неасистирано вкъщи нито в България, нито в друга държава, защото не се чувствам подготвена за това, но това също е моята лична позиция. Защо да осъждам жените, които избират да родят вкъщи, след като не осъждам онези, които избират секциото без медицински показания. Minding my own business.

  2. Сравнението с тухлата четворка изобщо не е неуместно. Едно от най-често срещаните усложнения при секцио, а именно тромбоемболията, не зависи от майсторството на лекаря, а е Божа работа кого ще сполети, дори лекарят да е брилянтен оператор. Винаги има риск, много често има неща, които не зависят от нас. Но рискът от усложнения при секцио за майката е по-висок от риска от усложнения при вагинално раждане. За бебето също има рискове (основно психологически и някои здравословни), независимо дали Вие ги приемате за реални, или не. На този свят съществуват и неща отвън видимото и осезаемото, които са не по-малко значими и реални.

  3. Пациентите в България твърде рядко получават изчерпателна и безпристрастна информация от лекарите си, поради което твърде често са полуинформирани. Това си личи в (дез-)информираното съгласие, което се подписва, в което не са описани нито рисковете, нито възможните усложнения от дадена процедура, нито какво точно представлява тя. То е просто един административен парцал без никаква стойност за пациента.

  4. Раждането в Германия не е дирижирано и много по-често и в по-голяма степен се доближава до представата за активно раждане. В Германия също така има родилни къщи, в които работят лицензирани акушерки, а лекар има само на повикване. Жените от „Естествено“ са се доверявали многократно на лекари и акушерки с променлив успех. Въпреки това ние не преставаме да търсим сътрудничество и допирни точки с лекарите и акушерките, както доказва и проведената наскоро конференция в рамките на Световната седмица на естественото раждане.

  5. Не виждам нищо лошо в това да има сдружение в подкрепа на естественото раждане, след като по света им организации в подкрепа на плановото секцио (по желание): http://www.electivecesarean.com
  ………. 🙂 Никой не спира желаещите да основат такова и в България. Вероятно ще се радва на повече подкрепа от медицинския персонал, отколкото нашата борба с вятърни мелници 😉

  6. Епидуралната упойка не е единствената възможност за обезболяване на раждането. Има и други немедикаментозни методи, които за съжаление медицинският персонал в България не познава достатъчно и затова не може да ги предложи на пациентките си. На някои места в Германия лекарите обезболяват с акупунктура, вани има във всяко родилно отделение, както и други екзотични „приспособления“, които подпомагат процеса на раждане и спомагат за намаляване на болката.

  7. Обърквате понятията активно и неасистирано раждане. Всяко раждане, на което присъства медицински персонал, е асистирано, независимо дали е активно или дирижирано.

  8. Подхвърляния, че ако толкова много си гушкам бебето, то ще стане разглезено, също намирам за неуважителни и непрофесионални. Също така на въпроса ми „колко е голямо бебето?“ при УЗ прегледа при приемане получих отговор „Достатъчно.“ Младият приемащ лекар не знаеше, че съм „колежка“ и очевидно това е отношението му към редовата „проста“ пациентка, което намирам за недопустимо. Иначе в моя случай нямаше много полемики. Плановото секцио не дава мегдан за кой знае какви сблъсъци.

  9. Това, че двигателните умения на някои бебета, родени със секцио, се развиват по-късно, има елементарно „научно“ обяснение. При преминаване през родовия канал, мозъкът на бебето получава милиарди входящи импулси от всяко периферно нервно окончание. Така мозъкът „опознава“ тялото и си създава образ за него. Това не се случва на бебетата, родени със секцио, поради което при някои от тях двигателното развитие леко изостава. Все още не знам да има качествено изследване по въпроса, но има литература, в която кинезитерапевти и други физиотерапевти споделят наблюдения от практиката си. За моето бебе е вярно, познавам и други такива. Това, че нещо е недостатъчно изследвано, не означава, че е абсурдно. Всеки доказан научен факт води началото си от нечий емпиричен опит и наблюдения.

  10. Позицията на „Естествено“ е напълно координирана. Ние лобираме за асистирано активно раждане, независимо дали в болница или извън нея (което все още не е законово регламентирано в България). Тоест раждане, на което присъства медицински персонал (за предпочитане акушерка), но в което има минимум медицинска намеса, ако състоянието на майката и бебето го позволяват.

  Ако всичко в България беше наред по отношение на здравеопазването и медицинското обслужване, този дебат изобщо нямаше да се състои. И според мен основният проблем не е толкова в медицинските интервенции, а в отношението към пациентите и отказът да им бъде дадено правото да вземат информирани решения за себе си. Пощата на „Естествено“ прелива от разказите на жени, които са травматизирани от раждането си. Личният ми опит прелива от примери за непрофесионално отношение към пациенти. Изключения винаги има.

 14. Хм, тук май е най-подходящото място да напиша, че за мен е съвсем разбираемо да има огромна стена на недоверие между бъдещи майки и медицински персонал в България. Безцеремонното оношение на лекар към предполагаема „проста“ пациентка е толкова типично и разбира се, че води до реакция на отхвърляне и съмнение. Моят дори и скорошен опит с българското здравеопазване – дори и когато човек си плаща! – е за арогантно отношение. Ако О! е също лекарка и говори по този начин на потенциално нуждаещи се от лекарски грижи майки, точно този начин е абсолютно контрапродуктивен. Не знам откъде идва тази традиция – от обучението по медицина, въобще от междучовешките отношения в БГ или отдругаде – но това е огромен проблем като че ли съвсем незабелязан от самите лекари. Надявам се да пишеш за него, Яна, и дали има разрешение.

 15. @размишльотини Благодаря ти за включването! Вече започнах да се чудя дали не страдам от загуба на връзка с реалността.
  Диалогът тук ми създава дискомфорт, защото е леко агресивен за моя вкус, но „гарван гарвану око не вади“ не може да ми бъде лайтмотив.
  Мога да разкажа чудовищни неща за бг здравеопазването, но не желая да стресирам публиката, нито да извършвам ритуално академично самоубийство, поне не и докато взема специалност.
  Отношението, което пациентите срещат твърде често в България, би било недопустимо другаде.
  Много от практиките са остарели и не са evidence based, дори напротив – всички доказателства сочат срещу тях.
  Причините са безкрайно комплексни и наистина съм се замисляла да пиша за тях, но очаквам да завъдя няколко трола за постоянно отглеждане 🙂

  Във връзка с темата ще кажа следното: всяка интервенция, която се отклонява от естествения ход на нещата, трябва да има доказано предимство в дадена ситуация, за да бъде допустима. В противен случай е по-добре да се придържаме към „конвенционалния“ начин на случване на нещата.

  Ако човекът беше венецът на Творението, нямаше да сме на тоя хал.

  И още нещо: в друг постинг цитирах „Националната стратегия за асистиране на нормално раждане“ на Испания. Едни умни хора са седнали, разгледали са целия наличен доказателствен материал, вкл. Кохрейн анализи и са излезли със становище и препоръки. Тези препоръки съвпадат на около 90-95% с исканията в Петицията на „Естествено“. Защо едно и също нещо в една държава може да бъде Национална стратегия, а в друга се окачествява като екстремизъм и фанатизъм?

 16. @размишльотини
  Защо считате, че човек трябва да е лекар, ако споделя моето мнение? Не е така – просто погледнете известните форуми по темата за примери. Липсата на респект и в двете посоки поражда фрустрация. По този проблем трябва да работят както българските лекари, така и българските пациенти.

  @Бояна
  Простете, ако тонът ми Ви се струва агресивен.

  Отново накратко: Сдружението „Естествено“ търси обществена известност чрез петицията и чрез медийни изяви, но всъщност защитава интересите на една малка субкултура с крайни схващания за лечение, религия, хранене и отглеждане на деца.

  И това е непочтено.

  Повечето хора разбират естествено раждане като вагинално vs. секцио, когато това е възможно. Дефиницията, която „Естествено“ дават, отива твърде далеч за вкусовете на разумния човек.
  Подобряването на условията в българското здравеопазване е съвсем отделна тема, но от „Естествено“ я интегрират, за да популяризират иначе трудно преглъщащите се идеи. Това, което пиша, също не е ново – тези резерви са били споделяни нееднократно в различни форуми.

  Качеството на медицината е едно, правата на пациентите – второ, въвеждането на съвременни стратегии – трето, нормалното вагиналното раждане -четвърто, А ИДЕИТЕ И СХВАЩАНИЯТА на „Естествено“ – съвсем отделно нещо, но те добре успяват да интегрират всичко в защита на тезите си, за да звучат правдоподобно. Но скриват много. Това го виждам не само аз и такова е категоричното ми мнение.

  1. „Не разбирам защо отново се намесва раждането у дома“.
  Защото например в репортажа за естественото раждане по TV7 от 15 март тази година две от избралите домашното неасистирано раждане – Миглена Делчева и Росица Божкова – говорят през повечето време. Но иначе казвате, че Росица Божкова не е член на сдружение „Естествено“ и не отразява неговите възгледи. Тогава защо се появява заедно с председателката на „Естествено“ Олга Дукат в репортажа за него? Така че неизбежно домашното неасистирано раждане ще се свързва с „Естествено“.
  2. „Рискът от усложнения при секцио за майката е по-висок от риска от усложнения при вагинално раждане.“
  А рискът от неасистирано или протрахирано вагинално раждане или при вагинално раждане на недоносен плод е по-висок и за майката и за бебето.
  Едно от показанията за секцио по спешност е ако плодът страда. Това обаче няма как да се разбере ако „естествената“ майка не желае да се мониторира сърдечната дейност на бебето й. При това положение дори и вагиналното раждане да протече видимо „нормално“, бебето ще има проблеми поради перинаталния кислороден глад на мозъка му.

  „За бебето също има рискове (основно психологически и някои здравословни), независимо дали Вие ги приемате за реални, или не. На този свят съществуват и неща отвън видимото и осезаемото, които са не по-малко значими и реални.“
  Ето това е „недоизказаното“ при „Естествено“, за което говоря. Нали Вие сте ЗА ДОКАЗАНИТЕ предимства? А тук изведнъж се намесва „невидимото и неосезаемото“ – любимата основа, на която „естествените“ градят самочувствието и „духовността“ си – че директно контактуват с „космическата енергия“, че възпитават бебето си пренатално и че общуват с него още преди да е заченато. Отново не си измислям, а цитирам. Такива вярвания идват малко в повече дори за хора, които принципно Ви подкрепят. Цитирам думите от форум на bg-mamma на една дама, която е имала асистирано домашно раждане извън България: „А за жените които ни четат – „вяра“, духовни/религиозни/свръхестествени преживявания не са необходими за едно прекрасно раждане, въпреки че натам отива настоящата тема.“ Това казва достатъчно за крайността, към която залитат в „Естествено“.
  3. „Изчерпателна и безпристрастна информация.“
  Всеки сам е отговорен за набавянето на такава. Ако лекар бъде попитан и откаже да даде такава – има други лекари, други болници. Промяната започва и с промяна у пациентите.
  5. Отново поставяте „Естествено“ vs. секцио, като изравнявате вагинално с „естествено“. Както посочих по-горе те не могат да бъдат синоними.
  6. Тук отново си присвоявате правото над желанието за реформиране на здравеопазването. Естествено, че е добре да се използват и други методи на обезболяване, но въвеждането на такива въобще не е приоритет на „Естествено“ – никоя от интервюираните последователки не е искала обезболяване, напротив – болката е важен момент в естественото раждане според „естествено“. Следователно?
  7. Понятията са ми добре известни.
  9. Не смятам, че това „елементарно“ „научно“ обяснение е коректно. Бебето, независимо от вида на раждането, започва да получава милиарди входящи импулси незабавно – още от първите докосвания с майката и с околната среда.
  НО при едно УСЛОЖНЕНО вагинално раждане в един момент вече за секцио е късно и се стига до форцепс. Кое е по-добре – бебето да бъде измъчено от прекомерния брой непознати входящи импулси при едно трудно и продължително преминаване през родовия канал, разместването на черепните му кости и допълнителното въздействие на форцепса или тези негативни усещания да му бъдат спестени, като се преценят разумно и навреме предимствата на секциото при конкретния случай?
  Или секциото и всяка намеса винаги имат крайни негативни духовни реверберации и се отразява негативно на „сценария на живота“ на всяко дете, както намекна Росица Божкова в горния репортаж (в него тя съвсем спокойно и без угризения коментира неща извън нейната компетентност като разкъсванията не перинеума, които се съмнявам да е виждала и веднъж в живота при друга жена и как точно се получават)? Та, ако можем да вярваме на подобните на астрологични прогнози описания в репортажа, родените чрез секцио трудно се учат на самостоятелност и трудно си поставят граници. Аз пък си мислех, че това зависи от възпитанието…Но сигурно подобно на много други хора нямам прозрение и въобще не мога да достигна до такива метафизични истини с моето логично и критично мислене. Вярванията на определени представителки на „Естествено“ имат и много по-сериозни и нелицеприятни импликации, но това е друга тема.

  На финала отново поставяте „Естествено“ начело на борбата за промяна в медицинското обслужване и зад жените, травматизирани от раждането си. Нямате това право, защото не защитавте универсалните права на ВСИЧКИ, а само на една малка група от хора с точно определение изисквания.

 17. @О! Намирам тона за груб, присмехулен и неуважителен.

  1. Когато някой реши да направи репортаж, той сам избира как да го заснеме, а след това да го монтира. За добро или зло от въпросния репортаж остава впечатлението, че „Естествено“ подкрепя неасистираното домашно раждане, което не е така.

  2. Всяка медицинска интервенция си има показания. Липсата на интервенции – също. При една безпроблемно протекла бременност, оптимално фетално предлежание и още няколко спазени условия – да не се индуцира или ускорява раждането с окситоцин рутинно, бебето да се мониторира за кратки периоди от време, докато жената лежи (а не постоянно) или да се използва акушерска слушалка, майката да има правото да се движи, да приема малки количества храна и вода – активното раждане е най-сигурният начин за предотвратяване на усложнения при майката И бебето.

  Намирам думите „естествена“ майка за подигравателни и обидни.

  „Естествените“ майки не отказват мониториране на сърдечната дейност на плода, просто искат това проследяване да не ги обездвижва в леглото.

  (…)

  Randomized trials have shown that patients in early latent labor who are encouraged to labor at home or to walk have less need for oxytocic agents and anesthesia than those who are admitted directly to the hospital. If a patient has an indication, whether fetal or maternal, for admission to the hospital in early labor, she should be encouraged to maintain as much freedom of movement as possible. Because all forms of monitoring, be it intermittent auscultation, external fetal monitoring, or internal monitoring, can be accomplished in a lying, sitting, or upright position, the only time a healthy woman’s movement must be limited is after she has received analgesia or anesthesia and would not be steady on her feet. Patients should be free to position themselves as they like except for the supine position. In the supine position, the gravid uterus may compress the vena cava, leading to decreased venus return, decreased cardiac output, and compromised blood flow to the uterus and other organs. This has been called the supine-hypotension syndrome of pregnancy.

  Danforth’s Obstetrics and Gynecology, 10th Edition; Gibbs, Ronald S.; Karlan, Beth Y.; Haney, Arthur F.; Nygaard, Ingrid E.
  Американски учебник по АГ последно издание, от миналата година.

  Не намирам нищо скандално в това искане.

  Ако майката е добре подготвена за раждането, водила е здравословен начин да живот и се е хранила добре преди и по време на бременността, в 75-80% от случаите раждането може да протече без никакви медицински интервенции, стига тя да желае това. 10-15% от бременните жени имат индикации за цезарово сечение, а останалите имат нужда от някаква медицинска интервенция в хода на раждането.

  Що се отнася за рисковете за бебето – рискът от астма след секцио например е доказан с изследвания. Това, че за дадена хипотеза все още не са проведени необходимите проучвания, не я прави невалидна пер се. Освен това в България съществува практика бебето да се отделя от майката след оперативно родоразрешение за много часове, понякога до 48, което може да компрометира кърменето, изграждането на връзка помежду им, и може да се отрази на нервнопсихическото развитие на детето занапред. Такива бебета са по-неспокойни и по-късно имат най-различни проблеми, асоциирани с родовата травма (преживяването на отхвърляне). В „нормалния свят“ има възможност бебето и майката да не се отделят след раждането независимо от начина на родоразрешение. В България кой знае защо това не е възможно или е възможно само за хора с много пари. Въпреки че платихме немалка сума за раждането на моята дъщеря, тя стоя два часа „на мониторен контрол“, защото това било „стандартна практика“. В Германия такава практика няма – майката, таткото и бебето са неотлъчно заедно, независимо по какъв начин е протекло раждането.

  Не разбирам с какво Ви смущава концепцията за пренатално възпитание, но така или иначе тя не е обект на исканията на сдружение „Естествено“.

  3. В другите държани лекарят е отговорен и задължен да предостави на пациентите си изчерпателна и обективна информация. Те потвърждават, че е изпълник това си задължение, давайки своето съгласие или отказ върху формуляр за информирано съгласие.
  В България обаче и сам войнът е войн.

  5. НЕ поставям естетвеното раждане срещу секциото, а давам пример за това, че има всякакви сдружения и инициативи, пледиращи за най-различни неща и „Естествено“ по никакъв начин не се отличава от другите такива. Група хора са се обединили да отстояват правата и възгледите си, не да ги налагат другиму.

  6. Никоя от интервюираните представителки на сдружението не е искала медикаментозно обезболяване. Това не е означава, че не е искала никакво, но медикаментозното е единственото достъпно в България. Сдружение „Естествено“ иска българските лекари и акушерки да са обучени съгласно световните практики – това включва да владеят и предлагат немедикаментозни техники за обезболяване. (За справка Националният стандарт на Испания:

  Recommendations:
  • Ensure that women are informed beforehand of the different methods of pain relief, their benefits and potential risks.)
  Inform women that the brain has the capacity to produce analgesic substances (endorphins) during childbirth in conditions of privacy.
  • Provide information about the risks and consequences of epidural analgesia for mother and child.
  • Consider the application of epidural anaesthesia without inhibiting movement.
  • Do not carry out analgesia as routine.
  • Offer women the possibility of choosing one or more, should they so desire.
  • Those women who do not want to use pharmacology during labour should be informed of the evidence concerning alternative methods available.
  • Allow women to be accompanied continually during the whole process.

  Indicators:
  • Percentage of births with epidural anaesthesia.
  • The number of maternity wards including these recommendations in the protocol of assistance at childbirth

  стр. 28/29 – http://www.msc.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/pdf/equidad/estrategiaPartoNormalEnglish.pdf )

  Коментара ви за отношението на оредставителки на сдружението към болката намирам за ехиден и обиждащ.

  9. Въпреки, че мозъкът на бебето получава милиарди входящи импулси незабавно (което не е така, ако е изолирано за рутинно наблюдение), тази стимулация не може да се сравни по интензитет със стимулацията от маточните контракции и преминаването през влагалището. Дали сте съгласна или не с това обяснение, не е релевантно, защото то е просто хипотеза, за чието приемане или отхвърляне не съществуват необходимите проучвания.

  Вагиналните раждания често пъти се усложняват поради излишни намеси и интервенции, а не просто от само себе си.
  Секциото (планово или по спешност) си има медицински показания и критерии, които никой не оспорва. Позицията на „Естествено“ е, че секциото е за предпочитане пред другите оперативни родоразрешения, за каквито се смятат форцепсът и вакуум екстракцията.

  Дали секциото има или няма отношение към степента на самостоятелност и самодисциплина на децата в последствие, не е научно доказано. Хипотетичната възможност това да е така обаче съществува. Аз лично го имам предвид при възпитанието на собственото ми дете и смятам да положа особени усилия в тази посока. Това обаче няма нищо общо с исканията или официалната позиция на сдружение „Естествено“, в което Роси Божкова не членува.

  Защитаваме правата на ВСИЧКИ да получават възможно най-доброто медицинско обслужване и отношение според световни практики, базиращи се върху съответните научни доказателства. Също така защитаваме правото им на информиран избор. Аз съм член на сдружение „Естествено“, родила съм със секцио по относителни медицински показатели (донякъде по избор) и никой от сдружението не е изказал критика или неодобрение по отношение на решението ми.

  „Естествено“ няма официална и единна позиция по въпроси като хранене, лечение и отглеждане на деца, които са до голяма степен въпрос на личен избор. Също така „Естествено“ не е религиозна, а гражданска организация.

 18. Яна,
  шапка ти свалям!!! Как успяваш да вземеш точните думи, на точното място, и нито милиметър в страни, и нито за момент да не изпуснеш добрия тон?!?! Дай Боже повече хора с такъв талант!

 19. Яна,

  възхищавам ти се!!! Дано и в България станат повече хората, който са и Лекар, и Човек едновременно!
  Много точно, ясно и аргументираво изразяваш и защитаваш позицията си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s