Предимствата на кърменето за майката

сп. МАМА, 04/2010

Напоследък много четем и слушаме за добрите неща, които кърменето прави за бебето – предпазва го от диабет и затлъстяване, от инфекции на горните дихателни пътища и ротавируси, усилва имунната му система, повишава квоциента му на интелигентност и укрепва доверието му в изначалното добро. Дотук добре. От друга страна обаче неизменно четем, че не е „престижно” да се кърми, разваля фигурата и се отразява зле на сексуалния живот. Рядко и между другото се споменават огромните предимства, които кърменето носи за майката и които също си заслужава да обмислите, ако се колебаете дали да кърмите.

  • Кърменето предпазва от рак на гърдата. Майките, които кърмят, намаляват риска си да се разболеят от рак на гърдата с до 25%. Колкото повече време сте кърмили общо през живота си (ако например сте кърмили две или три деца с прекъсвания, времето се събира), толкова повече намалява рискът ви
  • Кърменето предпазва от рак на яйчниците и матката. Докато кърмите нивата на естрогени в кръвта са по-ниски и стимулират в по-малка степен маточната лигавица (една от причините, поради която менструалният цикъл на кърмещите майки се възстановява по-късно), съответно намалявайки риска тази тъкан да претърпи злокачествени промени.
  • Кърмачките имат четири пъти по-малък риск да развият остеопороза след менопаузата от майки, които не са кърмили.
  • Кърменето като естествен контрацептив – в много случаи кърменето потиска овулацията и възпрепятства повторно забременяване, но все пак не разчитайте твърде много на този ефект, ако не искате да се окажете родители на породени деца. Методът е относително надежден само, ако кърмите на редовни интервали от максимум 3 часа с не повече от една 4-часова пауза за денонощието. Ако вече сте спрели нощното кърмене, трябва сериозно да обмислите други варианти за предпазване от забременяване.
  • Кърменето стимулира метаболизма и ще ви помогне по-бързо да възстановите теглото си отпреди забременяването. Един месец след раждането кърмещите майки могат да се похвалят със значително по-малка обиколка на талията и ханша от некърмещите.

Дотук с ефектите върху физическото ви здраве. Важен аргумент, който често се пренебрегва, са благоприятните ефекти на кърменето върху психическото равновесие на майката. Поради високите нива на окситоцин през първите три месеца след раждането, кърмачките страдат много по-рядко от следродилна депреси. Някои майки описват този ефект като „изтече ми мозъкът с кърмата”, но всъщност не става дума за оглупяване, а за спокойствие и увереност в новата роля, от каквито всяка млада и неопитна майка има огромна нужда. По тази причина не се препоръчва рязкото отбиване на бебето, за да се избегне хормонален срив и вторична депресия в края на кърменето.

Кърменето повишава самочувствието на жената. Представете си на какво е способно вашето тяло – то не само е създало и отгледало цяло човешко същество само с помощта на микронче генетичен материал от таткото, а е в състояние да произвежда най-добрата храна за вашето бебе чак до момента, в който то ще бъде готово да премине на „човешка храна”. Не се ли чувствате поне малко супержена?

И не на последно място – кърменето е практично и щадящо за семейния бюджет. Бебето ви иска да се храни нощем? Усилието да го накърмите е нищожно, сравнено с усилието да станете от леглото, да се препънете в тъмното в коридора, да студувате в кухнята, докато се топли водата за млякото, после да го бъркате, за да се разтвори добре и накрая да се върнете при едно сърдито и вече напълно бодро от глад бебе. И така по няколко пъти на нощ. А на следващата сутрин ви чакат шишета и биберони за изваряване. Освен това разполагате с изпитан начин да успокоите бебето си винаги и навсякъде, стига да не се смущавате да кърмите извън дома.

Разбира се, кърменето не е панацея, нито е възможно за всички майки. Все пак помислете дали изброените предимства не натежават пред заплахата да развалите формата на бюста си. Впрочем, тя ще се промени независимо дали изберете да кърмите или не, защото структурните промени в гърдите започват още в първите дни от бременността и внезапната инволюция на млечните жлези (ако не кърмите) води в по-голяма степен до намаляване на еластичността на кожата от постепенното отбиване на бебето, при което бюстът получава възможност плавно да възвърне първоначалната си форма, макар и често по-малък с един размер.

Кърмете – това е добре не само за бебето ви, но и за вас.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s