Кенгуро грижите

За съжаление списанието, за което пишех статии, свързани с бебегледането, в момента не излиза – временно, надявам се. Но за сметка на това имам доста непубликувани тук материали, с които да върна блога към живот 🙂 Enjoy!

Поредица Световни практики

Кенгуро-грижите в неонатологичните отделения (сп. МАМА 01/2010 г.)

Kangaroo Care Daddy

(c) Marc Pomeroy, Licensed under Creative Commons

Навсякъде по света неонатологичните отделения са място на високоспециализирана и високотехнологична медицина. Може да се каже, че неонатологията е „висшият пилотаж” в педиатрията. Бебетата с много ниско рождено тегло или тежки вродени заболявания, за чийто живот се борят лекарите, стават все повече. Това се дължи основно на все по-големите технологични възможности и все по-добрите медикаменти, с които разполагаме, което позволява дори на бебета, родени в началото на шестия месец от бременността и с тегло много под 1000 грама да оцеляват извън майчината утроба.

Техниката, медикаментите и уменията на специалистите обаче не са достатъчни. Това, което често се забравя, е големият псхически стрес, на който са подложени както самите недоносени бебета, така и родителите им. И макар че активното лечение безспорно е на първо място, в повечето неонатологични отделения в Европа и най-вече в САЩ (82%)се полагат все по-големи усилия да се осигури и някаква степен на емоционален комфорт на малките пациенти и техните майки и бащи.

Така например на много места достъпът на родителите до децата не се ограничава (през цялото денонощие). Има възможност кувьозите да бъдат отделяни чрез завеси или паравани, така че всяко семейство да получи в някаква степен лично пространство. Родителите са запознати в детайли с всяка една процедура и всеки един медикамент, който се прилага при лечението на децата им, а също така имат възможността да участват във всекидневните грижи като смяна на пелени и хранене. Много от тях споделят, че отделението им е станало като „втори дом”, а персоналът – второ семейство”, тъй като недоносените бебета прекарват там средно около 50 (а в някои случаи и много повече) дни след раждането си. Но това, с което се отличават най-добрите неонатологични отделения, са „кенгуру-грижите”.

Кенгуру-грижата е техника, при която новородени, най-често недоносени бебета, имат директен физически контакт с родителите си, кожа до кожа. Този метод има не само емоционални предимства, тъй като се възстановява и укрепва преждевременно прекъснатата връзка между майката и детето, но и доказано благоприятен ефект върху обективното състояние на децата. Кенгуру-грижите са подходящи дори за бебета на апаратна вентилация, за бебета с екстремно ниско рождено тегло и са съвместими с повечето рутинни медицински интервенции. Кабелите, мониторите, сондите, венозните източници и друга технология, необходима за проследяването на състоянието на бебето, не пречат на провеждането на кенгуру-грижите. Родителите могат да се сменят и според преценката на лекарите бебето може да прекара между 2 и 16 часа на ден в пряк физически контакт с майка си и/или баща си.

Ето накратко предимствата на генугуру-грижите според проведените изследвания.

За родителите:

–         По-добра и стабилна емоционална връзка с детето;

–         По-голямо количество кърма, двойно повече случаи на успешно кърмене и по-продължителен кърмачески период;

–         Гърдите и кожата на майката физиологично откликват на температурните нужди на бебето;

–         Психическа стабилност, повишено чувство на самоувереност, компетентност и удовлетворение от ролята на родител.

За недоносени бебета и бебета с много ниско рождено тегло:

–         Нормализирана телесна температура, дихателна и сърдечна честота;

–         Кърмата е лесно достъпна и усилва имунната система на бебето;

–         Контактът с майката действа успокояващо, което намалява стреса и кислородните нужди;

–         По-добро наддаване на тегло;

–         Положителни ефекти върху умственото развитие на бебетата;

–         По-малко вътреболнични инфекции, усложнения или заболявания на долните дихателни пътища;

–         Спокоен сън;

–         По-кратък болничен престой;

–         Вероятно намален риск от синдрома на внезапна детска смърт;

–         Нормализиране на растежните криви на недоносени деца;

–         Положителен ефект при колики;

–         Възможен положителен ефект върху развитието на двигателните умения.

В известен смисъл кенгуру-грижите имат благоприятен ефект върху цялото общество поради по-краткия болничен престой, занижените нужди от скъпоструващи медикаменти и медицинска техника, понижена перинатална смъртност и по-ниски разходи за майчино и детско здравеопазване.

Всички тези твърдения са доказани в поне едно, а в повечето случаи и в повече научни изследвания и кенгуру-грижите са възприети като златен стандарт в над 200 неонатологични отделения по света. Остава да се надяваме, че скоро и България ще последва световните практики, за да има повече щастливи родители и бебета.

––––––––––––-

За съжаление повечето снимки от flickr са „All Rights Reserved“, но можете да ги намерите, като потърсите „kangaroo care“ 🙂 Аз нарочно търсих снимка с много малко бебе и татко, за да покажа колко много контрастират действителностите…

One thought on “Кенгуро грижите

  1. Pingback: Кенгуру-грижите » Първи контакт

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s