Кое му е „бебето“ на Тео бебе?

Не знам каква налудничава мисъл ме накара да поръчам на П. да донесе прах за пране „Тео бебе“ от магазина… Може би си мислех, че след като пише „бебе“ на кутията и има ухилено бебе отпред, няма пък да е чак толкова отровен. Обикновено ползваме БамбиноМио за бебешките неща, но майка ми се оплака 1-2 пъти, че бебешките дрешки не миришели на изпрано (той не съдържа абсолютно никакви ароматизатори), а „на бебе“.

Тук трябва да уточня, че добрият бебешки прах за пране (а и не само бебешки) не съдържа фосфати (фосфатите се изхвърлят в отпадните води и водят до ексцесивен цъфтеж на планктон и водорасли във водоемите, които пък от своя страна „задушават“ всички други микро-/организми); не съдържа ензими (по принцип ензимите са с животински произход, например волска жлъчка, и разтварят органични петна, но много хора и особено чувствителните бебета могат да развият алергия към тях, защото са доста агресивни – все пак мястото им е в храносмилателния тракт, а не по кожата; праховете без ензими се обозначават като нон-био); не съдържат оптически избелители и синтетични парфюми (дразнят очите, кожата и най-вече дихателните пътища, супер неподходящи за бебета със склонност към алергии/алергична астма).

Първото нещо, което прави впечатление, е надписът „0+“ и clinically tested на кутията. Второто – ужасната химическа миризма на ароматизатор, още преди да съм отворила кутията.

Реших да сравня съдържанието на Тео бебе със съдържанието на Ариел и що да видя! Разликите в състава са незначителни. Но вижте сами:

Състав на прах Тео бебе: <5% нейоногенни ПАВ (повърхностно активни вещества), катиионни ПАВ, сапун; 5-15% – аниионни ПАВ, избелващи агенти на база кислород; 15-30% фосфати; ензими, оптични избелители, аромат.

Състав на прах Ариел: <5% катиионни ПАВ, нейоногенни ПАВ, 5-15% – аниионни ПАВ, 15-30%избелващи агенти на база кислород; фосфонати, поликарбоксилати, фосфати, сапун, зеолити, оптични освежители, ензими, ароматизатор, алфа-изометил йонон, бутилфенил метилпропионал, лимонен.

Ариел е комбиниран с омекотител, оттам някои от допълнителните съставки. Зеолитите пък са „добри“ нетоксични минерали.

Оставям на вас да прецените дали всичко, на което пише „бебе“, действително съдържа „бебе“, както биха казали господа германците.

Още по темата:

Не разсъждавай – потребявай! – при Василена

„Зелена“ (екологична) тема в бг-мамма – съдържа много и все полезна информация по въпроса с препаратите и много други

22 thoughts on “Кое му е „бебето“ на Тео бебе?

  1. Много интересно сравнение! Ариел, ако забелязваш, сега е без фосфати и това е защото в някои страни (например Швеция) праховете с фосфати вече са забранени. Теото си е с фосфати обаче.
    А какво по-хубаво от миризма на бебе? Аз така съм свикнала с неароматизиран препарат, че ужасно ме дразнят тези миришещите. Според мен миризма на чисто и миризма на парфюм съвсем не са идентични. Ужасно ми харесва неутралната миризма на чисто от неароматизирания препарат или сапун. Въпрос на вкус, но и на необременено от силни атаки сетиво.

  2. В бг-Ариел-а има фосфати. Явно минават метър, където могат…
    Майка ми май ме подозира, че не съм изпрала, защото не мирише на цъфтящи люляци или нещо от сорта 🙂 И сетивата ни вече са кондиционирани, мдам.

  3. А, верно, сега виждам че в тоя дето си го дала, има фосфати. А тукашния няма и съответно един куп други прахове с фосфати, които се продават в България, тука ги няма. Всичко е със зеолити или сапун. Според мен рано или късно в целия ЕС ще ги спрат фосфатите. Засега са разрешени все още в препаратите за миялна машина, но и от там ще ги махат.

  4. Днес ми се мярна някъде, че изземват от търговската мрежа като опасно някакво сухо мляко пак „бебе” – дори и в аптеките се продава!
    Така че „бебе“ означава нещо само, когато ти гука и се смее насреща на живо… 😀

  5. @ Вера: Аз си харесвам Бамбиното, за Сано Максима не съм сигурна, че покрива всички критерии за екологичен и безвреден прах. Мисля, че е ароматизиран.

    Здравей 🙂

    @ Графе, благодаря за страхотния коментар, много „по темата“! Винаги се радвам да Ви видя тук.

  6. Сано Максима е без ензими и избелители, но си е с фосфати, тоест дори не би могъл да се продава на някои места в Европа. А пък колко силно мирише…

  7. Любопитно съвпадение – майка ми купи Тео Бебе преди една седмица и аз я разкритикувах, че е много наивна и то без да съм чела изобщо съдържанието. Просто е ясно, че този български производител си прави маркетингови експерименти с потребителите и им гледа сеира – например на същия производител е Тема Спа (нали не мислите че прах за пране и спа процедури имат нещо общо), Савекс Парфюм – „истински френски парфюм“ в пакета ?!, сапун Тео Чакра Спа – специален сапун с „йога“ действие ?!! и така нататък. От някаква гледна точка е възхитителна изобретателността на маркетинговия отдел, а също така и наивността на купувачите. Не е ли необходим някакъв специален контрол върху продуктите, на които пише „бебе“, както е за „био“ например?

  8. Аз много се развеселих, но и натъжих, когато чух, че едно момиченце след като се измие със сапун Тео, стои и чака „да й поникнат цветя по кожата“, защото така ставало на рекламата…
    Вероятно ако сравним съдържанието на всички прахове на един същ производител, те няма да се различават изобщо или само незначително.

    Аз за бебето ползвам много малко козметика – бадемово или сусамово масло на Икаров, кремче за лице и душ гел/шампоан на Веледа бебешката серия с невен. Понеже продуктите са малко на брой, гледам да са „еко“ и съм склонна да платя по-високата цена. Веледа има сертификат Öko Test „sehr gut“ (отличен еко тест) и съм много доволна, мирише страхотно нежно на естествени етерични масла и текстурата е много приятна от високото съдъжрание на сусамово/бадемово масло.

  9. @Василена: Права си за Сано Максима че мирише доста силно, но за момента не съм намерила нещо по-подходящо. По принцип и аз се стремя да използвам екологично чиста козметика и препарати за бебка, но този Бамбино мио не съм го виждала никъде в Пловдив. И наистина е ужасно досадно това монополизиране от Тео бебе-то на пазара, сякаш не съществува нищо друго.
    Въпросът с бебешката козметика също е интересен. Използват се масово рекламирани продукти и особено много се акцентира на „скъпи“. Видите ли, щом е скъпо и популярно, значи е хубаво! Така например, изобщо не останах доволна от козметиката на SebaMed, въпреки че се води медицинска и за деца, склонни към атопичен дерматит. Сега засега съм се спряла на бебешката серия на Corine de Farme. Продуктите и са хипоалергенни и с 98% натурални растителни съставки.

  10. @ Вера, да… козметика от типа на Мустела, която се лансира от педиатрите и фармацевтите, не на последно място, а всъщност не е особено полезна и е също толкова химическа, колкото и козметиката за възрастни.
    Аз съм ползвала СебаМед за мен, докато живеех в Германия, и бях доволна, но мостричките с крем за лице и кре против подсичане не бяха нищо особено.

    Има един сайт: http://cosmeticdatabase.com , където можеш да провериш даден продукт какво съдържа и определени съставки какви рискове имат за здравето. За съжаление повечето продукти са американски, много европейски марки не са каталогизирани, но има и опция за търсене по съставки – т.е. четеш от съдържанието и проверяваш съставка по съставка, ако ти се занимава.

  11. Моята майка също купи Тео бебе скоро и (с риск да ме линчувате тук) ще си призная честно, че на мен много ми хареса. Замириса ми ‘на бебе’ и не спирам да ‘душа’ дъщеря си… Праховете, които досега съм използвала бяха био (не миришеха на нищо) и нямаха този ефект върху мен :))).

  12. Ея, ти пък сега защо чак публично си признаваш 😉 и се вреш между шамарите 😉

    Вера, добавям: Бамбиномио се продава онлайн в Данет, но може и да не ти хареса, защото мирише „на нищо“, както е казала Ея.

  13. Защо непременно перете бебешките дрехи с бебешки прах? И докога? От някой месец насетне не ви ли е приемливо да ги перете с общия препарат (Фрош, в моя случай) вместо това?

  14. Бууу… о, какво височайше присъствие. I’m humbled 😉

    Не ми е важно да пера с „бебешки“ прах, а с някакаъв, който минимално натоварва околната среда и е щадящ за кожата откъм синтетични гадости. Мисля, че Фрош май се приближава до това. (Но не съм сигурна, не съм инспектирала съдържанието.)
    Та, по-скоро цялото семейство ще минем на еко-прах, отколкото бебето да мине на Ариел.

    Иначе аз хич не съм маниачка на тема гладене/изваряване/преваряване и прочее безсмислици, ако бебето е доносено, здраво и без фамилни обременености. Даже някой би казал, че съм доста джаста-праста в това отношение. Но пък винаги са ми били смешни бебета, при които се влиза само с маска и скафандър и никой няма право да ги подържи, или по-скоро родителите им…

  15. Яна, да – първите месеци и аз перях и гладех старателно, но бързо ми мина. Перях отделна пералня дълго време единствено заради потресаващото количество мръсни дрехи, което човек под 80 см може да сътвори за по-малко от ден, но с гладенето бързо се видя, че няма да се разберем… От някое време насетне детските дрехи започнах да пера с човешките и съвсем добре се наредиха нещата.
    Аз съм чела старателно Фрош-а 🙂 Подходящ е.
    Съдържание (съгласно препоръките на ЕС): <5% анйонни ПАВ, 5-15% сапун, 15-30% нейонни ПАВ, ензими (протеаза), алкохоли, помощни вещества, оцветители и ароматизатори в много малки количества.

  16. Ааа, кърпичките са яки, ама у наше село има само от цветните. А бялото ми пране започва да сивее с времето :/
    Мерси за Фрош-а, този пост съм го изпуснала, наистина изглежда подходящ.

    Някакси още не ми се иска да пера обаче на бебето бодитата с дънките на баща й, който се вози по софийските автобуси. Ще почакам, докато самата тя започне да се въргаля в пясъчници, през които не се знае кое куче е минало 😀
    Уф, ебаси държавата.

  17. Re: Ея, ти пък сега защо чак публично си признаваш и се вреш между шамарите?

    Заради ‘Купувайте българското!’ съм готова на всичко 🙂

    Поздрави на Василена от мъжа ми Стефан (били са съученици 11 години). Леко й е сърдит, защото друг е споменат като първата й любов в книгата 🙂

  18. Здравейте на всички,

    аз лично страдам от всичките неподходящи продукти по пазара(дъщеря ми има дерматит, а аз алергична кашлица). Дълго време ползвах Surcare (пращаха ми го от Англия) и реших, че може би и бебетата в БГ заслужават да ползват качествени продукти. От 2 месеца го внасям на българския пазар и се радвам на всички отзиви на майки, които са го пробвали. Попаднах на форума тук, като търсех информация за фосфатите, защото от фабриката ме информираха,че му променят формулата и вече освен че е без ензими, аромати – ще бъде и без фосфати. Знаех, че е добър – защото ние с дъщеря ми нямаме проблеми откакто го ползваме, но сега вече съм спокoйна че отговаря на всички критерии за бебе продукт. Ако се интересувате, повече информация може да видите на: surcare-bg.com

    Въпреки че е своеобразна реклама, одобрявам този коментар, защото може да е полезен някому. Колкото по-голям избор на смислени продукти, толкова по-добре. Може би това ще накара монополистите да си преосмислят позицията. – Яна

  19. eya, e къде е тоя Стефан бе? Не мога да му хвана следите от няколко години, а пък сме дружки с него. Няма го във фейсбук, никъде.
    Поздравления, че сте си родили дъщеричка, много искам да я видя и нея, дай някви координати. Може да ме намерите в скайп или фейсбук с името ми а пък може и на blizodobebeto в пощата ми в gmail
    Супер много ще се радвам да ви чуя/видя.

    А относно това, което пише Бу – аз също пера дрехите на всички с едно и също, ама също си го избирам да е минималистично откъм токсична химия.

  20. Не се занимавайте с продуктите на тази фирма /фикосота/ – питайте шуменци – крадат химикали от всякъде, разреждат ги, смесват ги, разфасоват ги, правят им тъпи реклами и ги продават на баламите. Не бъдете ТЕОБАЛАМИ.

Вашият коментар